Still want to eat Geragau Shrimp
Ahad, Ogos 02, 2009
From: sitimahyun
KERIAN 1: INDUSTRI GERAGAU
(KERIAN 1: GERAGAU INDUSTRY)
Selama 3 hari bermula 10-12 Julai 2009, aku berkesempatan
mengiringi Ketua Jabatan ke lawatan penyelidikan ke Daerah
Larut Matang dan Kerian, Perak. InsyaAllah bermula dengan
entri pada hari ini, aku akan menyelitkan apa yang menarik di
daerah tersebut. Mana yang baik ambillah ia dijadikan contoh.
Manakala yang tidak dijadikan ingatan sepanjang hidup.
(For 3 days beginning 10-12 Julai 2009, I had
position to accompany the Chairman of the investigation to
the Regional Larut and Kerian, Perak. Insya'Allah begins with
entry on this day, I will tuck anything that happening
in this interesting area. Which will made it take a good example.)
Aku pasti, bila ditanya tentang udang geragau. Pasti kalian rasa
teruja dengan rasanya. Udang geragau ini apabila dimasak
dengan nasi goreng memang menyelerakan. Itu belum lagi di
tambah dalam masakan-masakan lain dan ada sesetengah
mereka menjadikannya bahan utama utama untuk resipi sambal
dan kuah bagi mee.
(I am sure, when asked about the geragau shrimp. Sure you feel
very yummy with it. When the geragau shrimp is cooked with
fried rice is to be very tasty. It was not yet in
add-in cooking and culinary. Some have make the main material
for the main condiment recipe and dressing for mee.)
Aku terjumpa secara tidak sengaja industri ini ketika hari
terakhir selepas tiba di jeti Kuala Gula, Kerian semalam.
Aku lihat masyarakat Cina di sini yang merupakan nelayan
kebanyakannya, menjadikan udang geragau sebagai hasil
pendapatan mereka. Aku agak terkejut dengan penemuan ini.
Lihat sajalah udang yang dijemur itu hanya diletakkan di atas
kanvas di atas tanah. Selalunya bagi mereka yang arif,
penjemuran seperti ini dibuat di atas pangkin khas.
(I accidentally exist with this industry when the last visit after arriving
in Kuala Gula jeti, Kerian yesterday. I see Chinese people here who are
fishermen make shrimp geragau largely as a result
their income. I was quite surprised with this discovery.
View only dried shrimp that is only placed on the canvas on the
ground. Often for the wise, such as drying is built on the uniquely
pangkin.)
Udang geragau yang basah dijemur. Kemudian pekerja Indonesia
membalik-balikkan udang itu supaya ia cepat kering. Apa yang tidak
sepatutnya berlaku ialah, pakaian pekerja berkenaan.
And ...)
Somehow I shake my head. In the situation we are excited with